Plattegronden voor je huis zijn altijd handig!

Datum: 30-07-2021 | Bron: HuisInrichten.com

3D Plattegrond Woning

Waarom zijn plattegronden belangrijk?

Plattegronden zijn belangrijk om de relatie tussen kamers en ruimtes te laten zien, en om te communiceren hoe iemand door een woning kan bewegen. Deze tekeningen zijn een essentieel onderdeel van vastgoedmarketing en woningontwerp, woningbouw, interieurontwerp en architectuurprojecten. Het maken van een plattegrond is de beste manier om een ​​huisontwerpproject van welke aard dan ook te starten.

Je kunt een plattegrond gebruiken om ideeën duidelijker te communiceren en om het potentieel van een indeling te tonen. Het maken van een voor en na plattegrond is een uitstekende manier om de schaal en het bereik van een project aan een huisbouwer of aannemer te laten zien, zodat je een betere en nauwkeurigere prijs kunt krijgen.

Plattegronden kunnen ook handig zijn als je bezig bent met het inrichten van je huis, zodat je weet welke meubels en accessoires passen en welke niet. Dit bespaart je tijd en moeite en het kan je helpen voorkomen dat je dure fouten maakt.

Hoe maak je een plattegrond voor je huis?

Plattegronden worden vaak gemaakt door specialisten, vooral als het gaat om verbouwing en verkopen van een huis. Heb je nog geen plattegrond van je huis, maar je hebt er wel één nodig, bijvoorbeeld omdat je jouw huis opnieuw wilt inrichten? Dan kan je ook proberen om zelf een plattegrond te maken. Er zijn verschillende online tools die je hiervoor kunt gebruiken, waarvan veel ook gratis. Bekijk hier een aantal handige online gratis tools.

2D Plattegronden

Je hebt verschillende soorten plattegronden. Vroeger had je alleen maar 2D plattegronden, maar tegenwoordig heb je ook 3D plattegronden. Een 2D plattegrond is een tekening dat de lay-out van een woning of ruimte van bovenaf weergeeft. Het toont vaak de muren en indeling van de ruimte, plus vaste installaties zoals ramen, deuren, trappen en meubels. 2D betekent dat de plattegrond een ‘vlakke’tekening is, zonder perspectief of diepte. 2D Plattegronden kunnen handig zijn bij het inrichten van een kamer, omdat je verschillende inrichtingen kunt uitproberen in verschillende ruimtes. Waar plaats je de bank of de TV meubel in de woonkamer? Waar plaats je het bed in de slaapkamer? Noem maar op. Dankzij de weergegeven afmetingen kan je ook gerichter op zoek naar geschikte meubels.

Zwart en wit plattegronden

2D zwart-witte plattegronden hebben een strakke, professionele uitstraling. Dit soort plattegronden zijn perfect voor interieurvoorstellen, huis- en energieschatting en toepassingen voor bouw- en gebruiksvergunningen. Neem symbolen, tekst en labels op om relevante informatie aan te geven, zoals de richting van het eigendom, het gebied, locaties van het apparaat en meer.

1. Tweekamerappartement

Dit is een zwart-witte plattegrond van een tweekamerappartement. Je komt binnen in het appartement in een kleine open hal. En vanuit de hal heb je toegang tot de badkamer, het thuiskantoor, de slaapkamer en de ruime woonkamer met open keuken. Duidelijk, helder en overzichtelijk. Alle installaties en meubels zijn bovendien ook in de plattegrond opgenomen.

2d plattegrond tweekamerappartement zwart wit

2. Begane grond

Plattegronden van een huis kunnen gesplit zijn, bijvoorbeeld omdat het meerdere verdiepingen heeft. Hieronder zie je de plattegrond van de begane grond van een huis met meerdere verdiepingen. Naast de verschillende vertrekken op de begane grond, vind je op de plattegrond ook de trap die toegang biedt tot de bovenverdieping.

2d plattegrond begane grond

3. Eénkamerappartement

Als je deze plattegrond bekijkt, dan is het eerste wat je waarschijnlijk opvalt, dat er geen slaapkamer aanwezig is. Dit klopt ook, want dit is de plattegrond van een klein eenkamerappartement met een woonoppervlakte van slechts 34m2. De slaapkamer en woonkamer bevinden zich in dezelfde open ruimte. Met zo’n plattegrond kan je aan de slag met het bepalen waar bijvoorbeeld de bank en het bed komen te staan.

2d plattegrond eenkamerappartement

Gekleurde plattegronden

Daarnaast heb je ook gekleurde plattegronden. Voeg muurkleuren, kamerkleuren en tekstkleur toe. Door bijvoorbeeld de slaapkamers een andere keur te geven dan de woonkamer, is het een stuk overzichtelijker waar de privé- en leefruimtes ingericht zijn.

4. Eénkamerappartement

Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld van een 2D plattegrond in kleur. Als je goed kijkt, dan zie je dat het gaat om hetzelfde appartement als het eerste voorbeeld plattegrond. Het grote verschil is dat de de leefruimte, de kamers, de badkamer en ook de vaste kasten een andere kleur hebben gekregen. Dit kan dus erg handig zijn!

2d plattegrond tweekamerappartement kleur

5. Huis & perceel

Als je een groot perceel hebt, dan kan het handig zijn om een plattegrond te (laten) maken inclusief het perceel. Hieronder zie je en heel mooi voorbeeld van een vrijstaande woning met een groot perceel én een aparte garage. Met zo’n plattegrond in kleur kan je goed de verhoudingen zien van alle losse objecten.

2d plattegrond huis perceel

3D Plattegronden

Een 3D plattegrond is een tekening die de lay-out van een huis of een woning in 3D van bovenaf weergeeft. In tegenstelling tot een 2D plattegrond, bevat een 3D plattegrond een perspectief waarmee je de grootte en opmaak van een ruimte gemakkelijker kunt begrijpen. Ze bevatten meestal details zoals ramen, deuren, vloeren en vaste installaties zoals badkamer- en keukenapparatuur. Ze kunnen ook meubels bevatten om de schaal van een kamer te illustreren en hoe deze kan worden ingericht. 3D plattegronden worden daarom vooral gebruikt bij architectuur- en interieurontwerp projecten.

6. Vierkamerappartement

Hieronder zie je een voorbeeld van een 3D plattegrond van een vierkamerappartement. Als je het vergelijkt met de 2D plattegronden, zie je dat zo’n plattegrond veel meer leeft. Je ziet alles veel beter in perspectief. Op deze manier kan je beter beslissen of dit de juiste indeling is die bij jou en je familie past.

3d plattegrond vierkamerappartement

7. Keuken

Een plattegrond kan ook per kamer gemaakt worden van een huis. Als je bijvoorbeeld van plan bent om je keuken te verbouwen, kan je dus ook alleen een plattegrond maken van je keuken. Bepaal waar de keukenkasten komen, de eettafel en eventueel een bar en een vrijstaande koelkast.

3d plattegrond keuken

8. Slaapkamer

Een slaapkamer indelen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, vooral als het gaat om een kleine slaapkamer. Maar als het een grote slaapkamer is, waar ook een badkamer en suite én een inloopkast ingericht moeten worden, dan is het een heel ander verhaal. Dan kan het handig zijn om een plattegrond te maken, zodat je alles beter in perspectief ziet.

3d plattegrond slaapkamer

9. Woonkamer

Hieronder zie je een voorbeeld van een 3D plattegrond van een woonkamer. Naast de indeling, kan je ook heel goed zien wat een bepaalde muurkleur doet met de ruimte. Daarnaast kan je nog veel verder gaan, bijvoorbeeld met de vloer, de meubels en zelfs de decoratie accessoires!

3d plattegrond woonkamer

10. Badkamer

Het inrichten van een badkamer kan een flinke uitdaging zijn. Neem je een inloopdouche? Een bad? Of allebei? Hoe zorg je er dan voor dat de badkamer dan praktisch blijft? Je hebt ook nog te maken met het toilet en de badkamermeubel met de wastafels. Daarom is het altijd verstandig om eerst een plattegrond te maken voor je badkamer, het liefst in 3D.

3d plattegrond badkamer