Wat doet een 3D visualiser en hoe kom je in het vak terecht

 • Hoe wordt je een 3D visualiser?
 • Opleiding
 • Stage
 • Werk
 • Werkervaring
 • Vaardigheden
 • Wat doet een 3D-visualiser?

3D-visualisers brengen de ideeën van architecten en ontwikkelaars tot leven door plannen, architecturale illustraties en ander referentiemateriaal te maken en deze te gebruiken om fotorealistische 3D-beelden of animaties van voorgestelde gebouwen en ontwikkelingen te produceren.

Als 3D-visualiser moet je zowel creatief als technisch ingesteld zijn om toekomstige gebouwen te modelleren die zowel goed functioneren als er goed uitzien.

Hoe wordt je een 3D visualiser?

Er zijn verschillende manieren om een ​​3D-visualiser te worden. U kunt een universitaire opleiding volgen, een stage volgen of rechtstreeks bij een werkgever solliciteren.

U moet deze routes verkennen om een ​​3D-visualiser te worden, om erachter te komen welke de juiste is voor u. Hoewel sommige van deze opties bepaalde kwalificatievereisten hebben, zijn veel werkgevers meer geïnteresseerd in mensen die enthousiast zijn, bereid zijn om te leren en instructies kunnen opvolgen.

Opleiding

Om een ​​3D-visualiser te worden, zou je een bachelordiploma in 3D-ontwerp, grafisch ontwerp, architecturale visualisatie of een gerelateerd onderwerp kunnen behalen. Je cursus moet training bieden in relevante en vergelijkbare ontwerpsoftware zoals AutoCAD, 3D Studio Max en VRay, evenals programma’s zoals Adobe Photoshop, Premier en andere grafische of renderingsoftware.

Stage

Een stage bij een bouwbedrijf of visualisatiestudio is een goede manier om in de branche te komen. Je kunt een 3D-visualiser worden door een ontwerp- of architectuuropleiding te volgen.

Stages staan ​​open voor iedereen vanaf 16 jaar. Als leerling ben je volledig in dienst van je bedrijf en werk je naar verwachting minimaal 30 uur per week. Je tijd wordt verdeeld tussen praktijkervaring en een hogeschool of opleidingsaanbieder.

Werk

Nadat je relevante kwalificaties hebt behaald, kun je direct solliciteren bij een bouwbedrijf voor een instapfunctie om ervaring op te doen binnen een architectenteam. Het is misschien mogelijk voor u om een ​​3D-ontwerper te schaduwen, of als een 3D-ontwerpassistent te werken terwijl u uw vaardigheden ontwikkelt.

Werkervaring

Werkervaring is essentieel voor het vinden van een baan in de bouwsector. Je zou dit op school kunnen krijgen, of door in het weekend en op feestdagen te werken bij een bedrijf of familielid dat werkt als 3D-visualiser. Potentiële werkgevers zullen het altijd leuk vinden om werkervaring op je cv te zien staan.

Vaardigheden

Persoonlijke vaardigheden die ideaal zijn voor iedereen die overweegt een carrière als 3D-visualiser na te streven, zijn onder meer:

 • Creatieve en technische vaardigheden
 • Bereidheid om complexe taken uit te voeren
 • Sterke communicatievaardigheden
 • Vermogen om de eigen werklast te beheren en deadlines te halen.

Wat doet een 3D-visualiser?

Als 3D-visualizer werk je samen met ontwerp- en architectuurteams om ervoor te zorgen dat voorgestelde projectontwerpen nauwkeurig en effectief worden gereproduceerd. Je bent er ook verantwoordelijk voor dat de projectopdracht wordt gevolgd en dat het werk volgens planning wordt voltooid.

De rol van een 3D-visualiser omvat de volgende taken:

 • Nauw samenwerken met architectuur- en ontwerpteams om bouwprojecten te plannen en te visualiseren
 • Visuals presenteren en uitleggen aan collega’s en klanten
 • Ervoor zorgen dat alle ideeën zo nauwkeurig en aantrekkelijk mogelijk worden weergegeven
 • Assisteren bij planningsbeslissingen
 • Zowel statische visualisaties als animaties/CGI (computer generated imagery) maken
 • Werken met industriestandaard ontwerptools en programma’s
 • Visualiseren van bouwconcepten in verschillende grafische media
 • Op de hoogte blijven van relevante software ontwikkelingen.