Hoe 3D visualisatie de bouwsector beïnvloedt

Er is iets speciaals aan dingen die je met je eigen twee handen maakt. Als je ooit een boomhut hebt gebouwd in je jeugd, heb je waarschijnlijk veel goede herinneringen aan die tijd. Boomhutten hebben echter, net als alle fysieke objecten, de neiging om hun vorm en vorm in de tijd te verliezen, terwijl digitale objecten in wezen permanent zijn. Het zou dus niet moeten verbazen dat we elk jaar meer en meer dingen op het digitale vlak creëren.

In de architectuur vindt deze verandering vooral plaats in het proces van 3D-visualisatie. De term 3D-visualisatie verwijst meestal naar het proces van het maken van 3D-afbeeldingen, ontwerpen, modellen en weergave met behulp van 3D-software.

Om de link tussen 3D-visualisatie in architectuur en in de bouw te beschrijven, moeten we eerst de stadia van het bouwproces bekijken. In de eerste fase van het proces wordt het ontwerp van een gebouw gemaakt door architecten en ingenieurs. Vervolgens wordt het project goedgekeurd door de verantwoordelijke autoriteiten, worden materialen en apparatuur aangekocht en worden arbeiders aangenomen.

Na deze stap begint de bouwploeg aan het werk met behulp van de modellen, schema’s en blauwdrukken die tijdens de eerste stap van het proces zijn gemaakt. Het volstaat te zeggen dat wanneer de ontwerpen in digitale vorm worden gepresenteerd (bijvoorbeeld als architecturale 3D-plattegronden), het een game-changer wordt voor bouwvakkers, met voordelen die veel verder gaan dan fysieke veerkracht.

De opkomst van de 3D visualisatiestandaard

Gedurende meerdere millennia vertrouwden de architecten van de wereld op potloden, pennen, papier van verschillende soorten en verschillende instrumenten om hun bouwmodellen en ontwerpen te maken. In de jaren negentig kwam de eerste 3D-weergave- en modelleringssoftware echter beschikbaar voor consumenten en bedrijven, waardoor de industrie voor altijd veranderde.

Tegenwoordig worden voor de overgrote meerderheid van architecturale projecten 3D-modellen en renderings gemaakt. Het proces omvat het gebruik van software voor architectuurweergave om een ​​nauwkeurig 3D-model van het gebouw te bouwen. Realisme in het model wordt bereikt met speciale plug-ins en functies, zoals die om kleuren levendig te maken, om lichten en schaduwen te imiteren, om externe elementen zoals mensen en auto’s toe te voegen.

Het eindproduct van het visualisatiewerk is gewoonlijk een render – een stilstaande of architecturale weergave-animatie van hoe het gebouw en de locatie er na voltooiing uit zullen zien. De meest populaire 3D-visualisatieprogramma’s die tegenwoordig worden gebruikt, zijn onder meer 3DS Max, Blender, V-Ray, Maxwell en Corona.

Building Information Modeling (BIM) is een proces in de bouw en levenscyclusbeheer van gebouwen waarbij digitale modellen en gegevens worden gebruikt om een ​​project beter te organiseren en vooruit te helpen. Simpel gezegd, alle informatie over een gebouw en zijn elementen (ontwerp, materialen, sanitair, bedrading, enz.) wordt toegevoegd aan een digitaal model en wordt toegankelijk voor iedereen die bij het project betrokken is – architecten, ingenieurs, bouwvakkers, projectmanagers , en anderen. 3D-modellering en architecturale visualisatie zijn een belangrijk element in de meeste BIM-projecten.

De BIM-standaard voor constructie heeft veel succes gehad sinds de eerste implementatie meer dan 20 jaar geleden en is erkend als een overheidsstandaard in veel landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Finland, Brazilië, Noorwegen, Singapore en Denemarken. Enkele van de meest populaire programma’s die door bouwvakkers worden gebruikt en waarin 3D-renderingbedrijfvisualisaties worden geïntegreerd, zijn BIM 360, Revit, BIMx, Trimble Connect en BIMsight.

Een overzicht van de belangrijkste voordelen van 3D-modellering in de bouw

Gezien het veelvuldige gebruik en testen dat 3D-renderingdiensten en -software hebben ondergaan in de bouwsector, kunnen we gerust stellen dat ze een enorm succes zijn geweest. Bouwvakkers van verschillende bedrijven en projecten die rechtstreeks met verschillende soorten destructie in de bouw hebben gewerkt, hebben enkele belangrijke voordelen geïdentificeerd die deze programma’s bieden aan werknemers in dit vak, en de belangrijkste worden hieronder vermeld.

Een hoge mate van projectgoedkeuring

Om elk bouwproject vooruit te helpen, is het essentieel dat het eerst gemeentelijke goedkeuring, vergunningen en financiering krijgt. Het succes van deze initiatieven hangt meetbaar af van de manier waarop het project wordt gepresenteerd en van de kracht van zijn verdiensten. Zo zal een prachtige en nauwkeurige 3D-visualisatie van een gebouw het project doen schitteren en het voor investeerders, inspecteurs en stedenbouwkundigen gemakkelijker maken om het gebouw op zijn plaats te zien dan voor een 2D- of handgetekend model.

Hoewel de details en parameters geen geringe rol spelen in het lot van het project, biedt het gebruik van 3D architecturale renderingdiensten een belangrijk voordeel.

Een flexibele referentie

Bouwvakkers doen er alles aan om meer te weten te komen over een project en de lay-out voordat ze aan de slag gaan, maar ze houden alle noodzakelijke architecturale referenties bij de hand tijdens het bouwproces. Dit komt omdat ze vaak iets moeten overzien dat ze niet uit het hoofd hebben geleerd of waar ze niet veel aandacht aan hebben besteed toen ze het document voor het eerst bekeken.

Wanneer u te maken heeft met een papieren document, kan het dragen ervan op de bouwplaats, het onderscheiden van kleine details en het bekijken van een bouwplan vanuit een bepaalde hoek, allemaal wat ongemak opleveren. Aan de andere kant zijn 3D-modellen van architecturale visualisatiestudio’s toegankelijk op een reeks apparaten, kunnen ze worden gedraaid en ingezoomd en zullen ze niet verloren gaan tussen een stapel andere documenten.

Verbeterde samenwerking tussen teams en specialisten

Een van de nadelen van het bewaren van bouwplannen en bouwschema’s is dat er meestal een beperkt aantal exemplaren beschikbaar is, zodat de exemplaren alleen aan sleutelpersonen (zoals toezichthouders en voormannen) worden verspreid. Met 3D-bouwbeheersoftware hebben veel meer deelnemers aan het bouwproces toegang tot de plannen, en de software maakt het ook voor verschillende teams en groepen gemakkelijker om taken te verdelen en ter plaatse te organiseren.

Exterieur en interieur 3D architecturale visualisatie zal hetzelfde perspectief en schaalvoordelen bieden, terwijl andere ingebouwde functies in de software het personeel zullen helpen efficiënter samen te werken.

Hogere bouwkwaliteit

Zovelen van ons streven naar perfectie, alle mensen maken fouten. Dat is de reden waarom zelfs modellen die door de beste architecten zijn gemaakt, strenge controles ondergaan om fouten, discrepanties en mogelijke strategische problemen te identificeren. Toch, zelfs bij grondige inspectie, hebben sommige tekortkomingen de neiging om de sprong van het canvas van de architect naar de constructie te maken.

De kans dat dit gebeurt met 3D-modellen is veel kleiner, aangezien de meeste software voor thuisweergave die wordt gebruikt om ze te maken, gebruik maakt van foutloze berekeningen, lijnprojectie en implementatie van bouwnormen om de rol van menselijke fouten drastisch te beperken. Al met al zorgen deze faalveilige eigenschappen voor een hogere bouwkwaliteit.

Beperking van risico

Hoewel 3D-visualisatieprogramma’s zeer nauwkeurige berekeningen hebben en fouten snel kunnen oplossen, is er veel meer nuance als het gaat om constructiegevaren. Dit komt omdat bouwgevaren zelden worden veroorzaakt door wiskundige fouten, en vaker door een slecht beoordelingsvermogen of het negeren van bouwomstandigheden.

Hoewel de reeks real-time rendering-architectuurprogramma’s die subtiele gevaren identificeren vrij beperkt is, zijn er veel meer en betere programma’s die de gevaren op het gebied van constructiebeheer met succes identificeren. Als een programma wordt gebruikt dat 3D-visualisatie combineert met bouwmanagement, krijgt het bouwpersoneel het beste vermogen om met de risicofactoren om te gaan.

3D-visualisatie implementeren in uw volgende bouwproject

Als het gaat om vereisten voor 3D-implementatie in de bouw, zijn er 3 hoofdvereisten: een functioneel 3D-model, relevante software voor het weergeven van en werken met het model, evenals hardware (tablets, computers, mobiele apparaten) waar bouwpersoneel toegang heeft tot de visualisatie.

Hoewel het tijd en kosten kost om aan deze vereisten te voldoen, zullen de voordelen van het gebruik van 3D-modellen de uitgaven op de lange termijn absoluut de moeite waard maken, om de eerder uiteengezette redenen. Als u niet zelf het 3D-model wilt maken, bent u waarschijnlijk op zoek naar de beste bedrijven voor 3D-architectuurvisualisatie om u te helpen de taak te volbrengen.

De beste architectenbureaus wijden hele teams aan het maken van nauwkeurige modellen en leveren tijdige resultaten. Als dergelijke factoren belangrijk voor u zijn, kunt u overwegen het aanbod van 3D-Ace te bekijken. 3D-Ace is een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf met een track record van succesvol afgeronde projecten op diverse gebieden.

Het bedrijf heeft niet alleen een rijke ervaring in het maken van 3D-modellen, maar loopt ook voorop op het gebied van innovatieve technologieën, waaronder virtual reality, augmented reality en mixed reality. Met deze expertise kunt u uw bouwproject(en) uitbreiden naar het domein van VR/AR/MR, mocht dit u interesseren. Hoe dan ook, door 3D-visualisatiewerk naar uw bouwproject te brengen, helpt u het potentieel daar volledig te realiseren.